przeniesienie postow..

FAQ

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
marcins
Site Admin
Site Admin
Posty: 3185
Rejestracja: 22 mar 2004, 09:05
Kontakt:

przeniesienie postow..

#1

#1 Post autor: marcins »

poprzenosic tutaj topici ..jaki sprzet itp ? czy zrobi sie burdel ?

Awatar użytkownika
enceladus
inner circle
inner circle
Posty: 506
Rejestracja: 27 paź 2003, 14:32
Lokalizacja: Poznan

#2

#2 Post autor: enceladus »

FAQ niech będzie tworzone przez moderatorów bo będzie burdel.
<: Enceladus :>

Awatar użytkownika
enceladus
inner circle
inner circle
Posty: 506
Rejestracja: 27 paź 2003, 14:32
Lokalizacja: Poznan

#3

#3 Post autor: enceladus »

Tak sobie pomyslałem, może zamiast tworzyć coś od zera warto rozwinąć projekt Łukasza Bromirskiego "Cisco FAQ PL" ?
<: Enceladus :>

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4997
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#4

#4 Post autor: peper »

Od zera. Łukasz zrobił bardzo dobre FAQ, ale wydaje mi się, że my będziemy mieli do tego inne podejście. Spokojnie możemy zamieścić link do jego FAQ w naszym i poprosić go o to samo.

Awatar użytkownika
marcins
Site Admin
Site Admin
Posty: 3185
Rejestracja: 22 mar 2004, 09:05
Kontakt:

#5

#5 Post autor: marcins »

tym bardziej ze tworzylem tamte faq..

Awatar użytkownika
teque
wannabe
wannabe
Posty: 131
Rejestracja: 17 maja 2005, 21:23

#6

#6 Post autor: teque »

FAQa powinnismy robic od zera

niech dotyczy praktycznych spraw ktore przewinely sie przez forum a sa dosyc czesto poruszane (sprawy certow, sprowadzania sprzetu, wyboru stuffu do poszczegolnych certow)

sprobujmy na poczatek zrobic cos w rodzaju spisu tresci faka a potem
zainteresowani beda rozwijac poszczegolne watki

chetnie pomoge



pozdrawiam

Awatar użytkownika
marcins
Site Admin
Site Admin
Posty: 3185
Rejestracja: 22 mar 2004, 09:05
Kontakt:

#7

#7 Post autor: marcins »

hmm nie wiem jakie najczesciej sie pojawialy
ale:
1. co potrzebuje ze sprzetu do CCNA/CCNP/CCIE(????)

2. czy da sie pracowac na symulatorach/jakie polecacie/ ograniczenia itp pierdolanty

3. cos o akademiach
4. rejestracja na egzaminy, gdzie zdawac, ceny

Awatar użytkownika
marcins
Site Admin
Site Admin
Posty: 3185
Rejestracja: 22 mar 2004, 09:05
Kontakt:

#8

#8 Post autor: marcins »

hmm nie wiem jakie najczesciej sie pojawialy
ale:
1. co potrzebuje ze sprzetu do CCNA/CCNP/CCIE(????)

2. czy da sie pracowac na symulatorach/jakie polecacie/ ograniczenia itp pierdolanty

3. cos o akademiach
4. rejestracja na egzaminy, gdzie zdawac, ceny

Awatar użytkownika
teque
wannabe
wannabe
Posty: 131
Rejestracja: 17 maja 2005, 21:23

#9

#9 Post autor: teque »

no i oki, ale kazdy musimy troche rozwinac

looknij marcin do postu 'lab ccnp'

dalbym jeszcze jakies krotkie charakterystyki sprzetu

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4997
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#10

#10 Post autor: peper »

teque pisze:dalbym jeszcze jakies krotkie charakterystyki sprzetu
Słuchaj, nie wszystko naraz. Jest narazie pomysł, który jak zaczniemy na poważnie realizować to będzie żył własnym życiem zapewne dłuuuugo. Każdy z punktów spokojnie można rozbudowywać

Pozatym spójrz jeszcze na to trochę od strony edukacyjnej (tak tak, żyłka pedagoga się odzywa). Mamy tu ludzi z różnym poziomem wiedzy i doświadczeniem. Przykład: Marcin jest lepiej oblatany w sprawach sprzętowych niż ja, zato ja może lepiej niż ty. No to w taki razie dlaczego my nie stworzymy zbioru sprzętu do labów, bo już własne laby towrzymy i trochę szkoda byśmy się rozpisywali o każdym routerze z osobna co on ma. Ale za to ty mógłbyś takie opisy porobić i przy okazji się czegoś o sprzęcie nauczyć.

Awatar użytkownika
teque
wannabe
wannabe
Posty: 131
Rejestracja: 17 maja 2005, 21:23

#11

#11 Post autor: teque »

peper pisze: Przykład: Marcin jest lepiej oblatany w sprawach sprzętowych niż ja, zato ja może lepiej niż ty. No to w taki razie dlaczego my nie stworzymy zbioru sprzętu do labów, bo już własne laby towrzymy i trochę szkoda byśmy się rozpisywali o każdym routerze z osobna co on ma.
wiekszosc osob ktore czytaja forum sa dopiero poczatkujacy w tym temacie dlatego krotkie wyjasnienie w niczym bo nie zaszkodzilo a co do opisow sprzetu to dalbym tylko to co jest potrzebne do labow

pomysl ogolnie oki?

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4997
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#12

#12 Post autor: peper »

teque pisze:
peper pisze: Przykład: Marcin jest lepiej oblatany w sprawach sprzętowych niż ja, zato ja może lepiej niż ty. No to w taki razie dlaczego my nie stworzymy zbioru sprzętu do labów, bo już własne laby towrzymy i trochę szkoda byśmy się rozpisywali o każdym routerze z osobna co on ma.
wiekszosc osob ktore czytaja forum sa dopiero poczatkujacy w tym temacie dlatego krotkie wyjasnienie w niczym bo nie zaszkodzilo a co do opisow sprzetu to dalbym tylko to co jest potrzebne do labow

pomysl ogolnie oki?
Of course, chodzi mi tylko o to, że rozdzielmy pracą pomiędzy poziom zaawansowania. Pogooglać po stronie cisco w opisach sprzętu może i początkujący, nie będzie za to w stanie wymyślić dobrego schematu do laba.

Awatar użytkownika
lukas_da
inner circle
inner circle
Posty: 442
Rejestracja: 07 lut 2005, 13:15
Lokalizacja: Katowice

#13

#13 Post autor: lukas_da »

swieta racja ... kazdy wedlog mozliwosci i zaawansowania, powoli do przodu ...

Awatar użytkownika
blaki
inner circle
inner circle
Posty: 197
Rejestracja: 22 sty 2004, 00:24
Lokalizacja: Wroclaw

#14

#14 Post autor: blaki »

bardzo trafne uwagi peper, tylko ze bedziemy musieli miec jakas dobra organizacje zeby to wszystko w miare sprawnie sie odbywalo, moze sie zaprzegnie do tego CVS ?
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi.

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4997
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#15

#15 Post autor: peper »

blaki pisze:bardzo trafne uwagi peper, tylko ze bedziemy musieli miec jakas dobra organizacje zeby to wszystko w miare sprawnie sie odbywalo, moze sie zaprzegnie do tego CVS ?
CVS kein problem, stoi i mnie w domku można będzie skorzystać.

Choć prawdę mówiąc ja się zastanawiam czy wersja zcentralizowana lub rozproszenie scentralizowana nie będzie lepsza. Bo po pierwsze primo nie wszyscy znają LaTeX-a, i mimo że nie jest to takie skomplikowane to nie wszyscy mogą się chcieć z tym zaprzyjaźnić. No w końcu nie jest to WYSIWYG. Po drugie primo ktoś to jednak musi do wersji wynikowej co jakiś czas kompilować, a najlepiej by to zrobić po zamknięciu jakiejś konkretnej części a nie 3 razy dziennie. Po trzecie primo Open Source to praca ludu ale nad tym ludem czuwają koordynatorzy. W każdym projekcie zobaczysz masę mrówek pracujących nad kodem i jedną lub kilka królowych, które się całością opiekują.

W naszym wydaniu wydaje mi się to lepszym modelem. Wyłonienie jednego lub kilku prowadzących, do któych podsyłałoby się opracowane fragmenty, jak nie będą one sformatowane to prowadzący się już tym zajmie, a jak to dołoży on tylko kod do całości. I co jakiś czas będzie się generować nową wersję. Można spokojnie ustalić, że jak ktoś napisał jakiś punkt to jest za jego prowadzenie odpowiedzialny, no chyba że stanie się MIA a trzeba będzie coś poprawić/dopisać. W ten sposób każdy ma swoje klocki a i jest porządek.

Zablokowany