Czas na serwerze ... GMT-2

FAQ

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
ciku
wannabe
wannabe
Posty: 910
Rejestracja: 09 paź 2005, 21:15
Lokalizacja: Nowy Sącz/Kraków

Czas na serwerze ... GMT-2

#1

#1 Post autor: ciku »

Kilka dni temu zastanowilo mnie to, ze koledzy zaczeli nie spac po nocach :wink:
Posty o 4 czy tez 5 nad ranem to raczej nie jest normalna rzecz (oczywiscie poza wyjatakmi hehe).
Wyslalem post'a patrze a tam godzina=godzina-3 hmmm :?
Przez te kilka dni nic sie nie zmienilo ...znow wyslalem posta o 9:24 a tam godzina 6:37 (bo tak nawiasem mowiac to czas jest przesuniety o 2h47min :P )

Czy ktos moze to "wyprostowac" :wink:
################
Nie chce Kasi ani Rity ;o)
lecz chetnie zapoznam
sie z S E C U R I T Y
################

pjeter
CCIE
CCIE
Posty: 1391
Rejestracja: 17 lis 2003, 17:29

#2

#2 Post autor: pjeter »

Kod: Zaznacz cały

pjelonek@nb-186:~$ cat /etc/timezone 
Europe/Warsaw

np. Debian:
nb-186:/home/pjelonek# dpkg-reconfigure tzdata
Current default timezone: 'Europe/Warsaw'.
Local time is now:      Wed Mar  7 11:01:05 CET 2007.
Universal Time is now:  Wed Mar  7 10:01:05 UTC 2007.
Run 'tzconfig' if you wish to change it.

nb-186:/home/pjelonek# tzconfig
Your current time zone is set to Europe/Warsaw
Do you want to change that? [n]: 
Nie napisales jaka platforma.

HTH,
PJ

Awatar użytkownika
ciku
wannabe
wannabe
Posty: 910
Rejestracja: 09 paź 2005, 21:15
Lokalizacja: Nowy Sącz/Kraków

#3

#3 Post autor: ciku »

pjeter pisze:Nie napisales jaka platforma.
HTH,
PJ
...ale chyba wiadomo o co chodzi :wink:

Kod: Zaznacz cały

Slackware

ciq@slack:/$ cat /etc/timezone
Europe/Warsaw

ciq@slack:/$ date
Wed Mar   7 12:00:08 UTC 2007
################
Nie chce Kasi ani Rity ;o)
lecz chetnie zapoznam
sie z S E C U R I T Y
################

pjeter
CCIE
CCIE
Posty: 1391
Rejestracja: 17 lis 2003, 17:29

#4

#4 Post autor: pjeter »

Kod: Zaznacz cały

pjelonek@nb-186:~$ cat /etc/default/rcS 
#
#       Defaults for the boot scripts in /etc/rcS.d
#

...
# Set UTC=yes if your system clock is set to UTC (GMT), and UTC=no if not.
UTC=no
http://tinyurl.com/ywo3j9
wiem ze debian, ale podstawy te same.

PJ
Ostatnio zmieniony 07 mar 2007, 09:30 przez pjeter, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4997
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#5

#5 Post autor: peper »

ale koledze o forum chodzilo :)
Szkoła DevNet: https://szkoladevnet.pl


Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: https://www.twitter.com/PiotrW_CCIE

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

pjeter
CCIE
CCIE
Posty: 1391
Rejestracja: 17 lis 2003, 17:29

#6

#6 Post autor: pjeter »

taaak ? hmm... myslalem ze ma problem w pracy z SMTP. :)
brawo ciku za jasne formulowanie mysli albo pręt dla mnie bo sie nie domysliłem. ;)

PJ

Awatar użytkownika
ciku
wannabe
wannabe
Posty: 910
Rejestracja: 09 paź 2005, 21:15
Lokalizacja: Nowy Sącz/Kraków

#7

#7 Post autor: ciku »

Mea Culpa ... zle sformulowane pytanie :wink:
Tak jak wspomnial _peper_ chodzi mi o forum :D
################
Nie chce Kasi ani Rity ;o)
lecz chetnie zapoznam
sie z S E C U R I T Y
################

KriS
wannabe
wannabe
Posty: 386
Rejestracja: 17 sty 2006, 23:17
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Czas na serwerze ... GMT-2

#8

#8 Post autor: KriS »

ciku pisze:Kilka dni temu zastanowilo mnie to, ze koledzy zaczeli nie spac po nocach :wink:
No nie wiem jak inni, ale generalnie pisze posty jak jest chec/potrzeba a to, ze czesto nie spie po nocach to inna sprawa :)

Teraz mam:

Kod: Zaznacz cały

C:\>systeminfo | find "Time Zone"
Time Zone:                 (GMT+01:00) Sarajevo, Skopje, Warsaw, Zagreb

C:\>time
The current time is:  5:41:48,50
Ciakawe o ktorej bedzie na forum jak klinkne Submita :)

EDIT: "Posted: Today 1:59" no nie ten teges... fajnie, gdyby to dopiero byla ta godzina :)
U mnie kupisz LAB'a Cisco .ılı..ılı.http://www.kris.mm.pl
Kupowało juz wielu forumowiczów - kup i TY :)

Awatar użytkownika
domin
wannabe
wannabe
Posty: 847
Rejestracja: 15 lip 2005, 20:04
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#9

#9 Post autor: domin »

Z okazji Prima Aprilis czas się ustawił na poprawny, ale to tylko Prima Aprilis... jutro znowu będzie zły :wink: :mrgreen:
.ılı..ılı.

Awatar użytkownika
ciku
wannabe
wannabe
Posty: 910
Rejestracja: 09 paź 2005, 21:15
Lokalizacja: Nowy Sącz/Kraków

#10

#10 Post autor: ciku »

No to ktos nam zrobil niezly kawal :wink: - od jutra zmianie ulegnie data ... bedzie 1807 r p.n.e :P
################
Nie chce Kasi ani Rity ;o)
lecz chetnie zapoznam
sie z S E C U R I T Y
################

Zablokowany