Vlany i brama domyśla

Pytania dt. certyfikacji CCNA i CCDA

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
kimat91
fresh
fresh
Posty: 2
Rejestracja: 10 sty 2020, 20:02

Vlany i brama domyśla

#1

#1 Post autor: kimat91 »

Witam.
Czy każdy vlan musi znajdować się w osobnej podsieci i mieć swoją bramę domyślną ?
Da się tak zrobić aby mieć dwa vlany i jedna bramę domyślną ?
Labujac w pakiet Tracer konfiguracja z dwoma vlanami i z dwoma sub interfejsami na routerze działa bez problemu. Natomiast gdy zrobię dwa w tej samej podsieci z jedną bramą już nie działa tak jakbym chciał. Działa to do momentu gdy wszystkie hosty są w jednym vlan 1. Gdy je przydziele do innych już nie pinguje się brama.

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3580
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: Vlany i brama domyśla

#2

#2 Post autor: Kyniu »

To może najpierw przyłóż się do zrozumienia, co to jest i jak działa VLAN.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure. ITIL: Foundation. PPL(A)
https://www.facebook.com/itserviceskielce/ :: https://www.linkedin.com/company/itservicespoland :: https://www.linkedin.com/in/krzysztofkania/

Awatar użytkownika
Misiekm
wannabe
wannabe
Posty: 518
Rejestracja: 29 lis 2005, 17:31
Lokalizacja: Londyn

Re: Vlany i brama domyśla

#3

#3 Post autor: Misiekm »

Czy po 3 miesiacach udalo sie rozwiazac problem?

ODPOWIEDZ