Forum index CCIE.pl
site 4 CCIE wannabies

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum

Previous topic «» Next topic
CCNA na Uniwersytecie Gdański
Author Message
pawelgdansk
rookie

Posted: 10 December 2009, 08:06   CCNA na Uniwersytecie Gdański

Witajcie

Od niedawna zaczalem nauke na UG.
Czy ktos mial do czynienia z ta akademia ?

pzdr
pawel

bor1904
member

Posted: 8 February 2010, 16:19   

Kończę 4 sem. na tej akademii.(czekam tylko na finala)

Miałem zajęcia z Panem Piotrem Ostrowskim.

Nie porównam Ci do innych akademii z oczywistych względów, ale na moje oczekiwania:

wyposażenie: 4/5 (troszkę stary sprzęt)
prowadzący: 4,5/5 (raz czy dwa razy udało się zagiąć ;p)
lokalizacja (w sensie sali): 2/5 (krzesła rozpadające, kompy przedpotopowe, ciasno itp)
cena: 5/5 (udało mi się na uczelni w ramach przedmiotu odbyć 2 sem i za 2 kolejne łącznie 600 PLN zapłaciłem)

Pozdrawiam

horac
wannabe
CCNP, CCSP(1/4),CCAI

Helped: 22 times
Posted: 8 February 2010, 18:44   

bor1904 wrote:

wyposażenie: 4/5 (troszkę stary sprzęt)
prowadzący: 4,5/5 (raz czy dwa razy udało się zagiąć ;p)
Pozdrawiam

Stary sprzet, no wiesz jak dla mnie do CCNA to wystarcza routery serii 2500 16/16 z IOS 12.3 T.

Do przelaczania wystarcza switche 2950.

Na poziomie CCNA nie powinno sie oczekiwac od akademii nowego sprzetu, bo jest on zbedny.

Nie rozumiem, stwierdzenia "zagiac", wez pod uwage fakt ze kazdy instruktor, ktory nie puszcza slajdow i nie czyta ze sciany udajac ze wie o czym mowi, w mniejszy badz wiekszy sposob doksztalca sie. Na upartego to i CCIE da sie zagiac ( slynna metryka w EIGRP :P ) takze nie powinien to byc czynnik wplywajacy na ocene danego instruktora, pod uwage powinno sie wziasc caloksztalt jego pracy, zaangazowania, zdolnosci dydaktyczne i sposob w jaki prowadzi zajecia.

Faktem niestety jest ze akademie zazwyczaj maja ludzi z przypadku, bedacych instruktorami, ktorych rola ogranicza sie do serii kolorwych slajdow na scianie, podczas gdy jego sluchacze ogladaja strony w necie, zdaja czastkowe egzaminy albo zasypiaja . Kazdy kto traktuje swoja prace jako pasje, rzadko nalezy do tej grupy instruktorow, dokladnie wie jak ma prowadzic zajecia, tylko takie podejscie wymaga wiedzy, bo slajdy na scianie to kazdy potrafi puszczac... no dobra jeszcze angielski trzeba znac, bo wiekszosc slajdow nawet nie wykonuja instruktorzy we wlasnym zakresie :D

Nie wiem jak jest w Gdansku, Piotra mialem okazje poznac, gdy zakladalem Akademie Lokalna i wydawal mi sie kompetentnym instruktorem ktory wiedze ma i potrafi ja przekazac. Jest ich tam chyba 5 ? ale reszty niestety nie znam, takze w przypadku "slajdowiczow" wypowiadam sie ogolnie a nie pod katem konkretnej Akademii.
Last edited by horac on 8 February 2010, 18:54; edited 1 time in total  

bor1904
member

Posted: 8 February 2010, 18:50   

oceniając instruktora miałem na względzie wszystko, a zagiąć się dało z dość podstawowych rzeczy bo rozumiem, że nikt nie zna wszystkich sieciowych zagadnień :D

Dla ciekawości powiem że na zajęciach relacja miedzy wprowadzeniem teoretycznym a praktyczną częścią wynosiła ok. 1:5 i nie było ani jednego slajdy. Czasem tylko jakiś poglądowy rysunek na tablicy

EDIT:
Może jeszcze sprostuje "zagiąć się dało z dość podstawowych rzeczy" - nie była to krytyczna wiedza tylko taka bardziej poboczna.
Last edited by bor1904 on 8 February 2010, 19:35; edited 1 time in total  

horac
wannabe
CCNP, CCSP(1/4),CCAI

Helped: 22 times
Posted: 8 February 2010, 18:57   

bor1904 wrote:
oceniając instruktora miałem na względzie wszystko, a zagiąć się dało z dość podstawowych rzeczy bo rozumiem, że nikt nie zna wszystkich sieciowych zagadnień :D

Dla ciekawości powiem że na zajęciach relacja miedzy wprowadzeniem teoretycznym a praktyczną częścią wynosiła ok. 1:5 i nie było ani jednego slajdy. Czasem tylko jakiś poglądowy rysunek na tablicy

No to sie chwali, prawidlowe podejscie, sporo teorii da sie wyrysowac schematami na tablicy i tak to powinno wygladac, oldschool teaching.

Podstawowe zagadnienia, hmm no to powinien instruktor wiedziec, dlatego ja uwazam ze ta wiedza CCNP do prowadzenia CCNA jest jak najbardziej potrzebna, bo pomaga spojrzec na pewne zagadnienia bardziej szczegolowo, szerzej i kilka kwestii na CCNA wyjasnic w odpowiedni sposob, np podzial BPDU na BPDU Conf i TCN itp.

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: